Wielkanocne tradycje

2019-04-05

Dnia 4 kwietnia  w Gminnej Bibliotece Publicznej w Służewie odbyły się wielkanocne warsztaty kulinarne w których uczestniczyły nasze dzieci z klas I-III. Na początku zajęć przypomniana została symbolika produktów święconych w wielkanocnym koszyczku. Dzieci chętnie włączały się do rozmów o zwyczajach i tradycjach Wielkiej Nocy. Następnie zabraliśmy się do przygotowywania tradycyjnych wielkanocnych potraw. Na naszym stole pojawiły się m.in.: żurek z białą kiełbasą, jajka nadziewane różnymi farszami, roladki z wędliny i oczywiście mnóstwo słodkich smakołyków. Kiedy nasze dania były już gotowe dzieci samodzielnie nakryły stół, a następnie przystąpiliśmy do kosztowania efektów naszych kulinarnych popisów. Wszystko pięknie wyglądało, a jeszcze lepiej smakowało. Po uczcie na uczniów czekało jeszcze jedno zadanie - wykonać pisankę ozdobioną metodą decoupage.  

wróć